top of page
Новини: Blog2
Пошук
  • Enotita

Презентація румейськоі віршованої абетки до Дня рідної мови


Кожного року на День рідної мови наше товариство проводить заходи по популяризації і збереженню мов греків України.


Цього року 18 лютого у співпраці з UA:Суспільне на локації інтерактивної експозиції «Відтінки України. Національні спільноти та корінні народи» у телецентрі «Олівець» відбулась презентація віршованої абетки румейською мовою та концерт мовами греків України «Такі рідні, такі рідні».


Румейська віршована абетка

Нашою метою є розповісти про мовне розмаїття греків в Україні, а також привернути увагу до необхідності його збереження.


В Україні проживають декілька етнічних субгруп греків. Найбільшою з них є надазовські (приазовські) або маріупольські греки. Також є греки понтійські, фракійські та інші групи. Кожна з цих груп мають свої діалекти та традиції.

Нині обидві мови надазовських греків — румейська та урумська — не є кодифікованими та введеним до формальної освіти, публічного громадського вжитку та офіційного мовлення. Вони існують лише у формі фольклору, або літературних творів.



«Кілька років поспіль активісти нашого товариства докладають зусиль для популяризації мов надазовських греків (урумської та румейської, які є загроженими). Ми організовуємо музичні концерти, поетичні читання, видаємо друковані матеріали. Минулого року за ініціативи нашого товариства вперше був знятий документальний фільм виключно румейською мовою — цього року чекаємо на прем‘єру на Суспільному», — розповіла голова грецького товариства «Енотіта» Ніна Плечак. Вітальне слово сказали Екзарх Вселенського Патріарха, Єпископ Команський Михаїл та голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан.


На нашому заході Олександр Рибалко, багаторічний популяризатор культури греків Надазов‘я і активіст нашого товариста, представив румейську віршовану абетку (ялтинська говірка). Автор абетки - Микола Ахбаш з надазовського села Ялта.



Спеціальні гості заходу представили мовне різноманіття греків в Украіні через музику:


Поліна Харасахал — етнічна грекиня, володарка Гран-прі Міжнародного фестивалю ім. Т. Каци, виконавиця пісень на мовах греків Надазов'я та новогрецькій мові. Поліна виконала три пісні - урумською, румейською і новогрецькою відповідно: «Эсти Хырым», »Э марэ ялан дуня», «Λάθος άνθρωπος»


Спірос Кондоніс — представник посольства Греції в Україні, бузукіст, лауреат Міжнародних конкурсів (Греція, Болгарія). На бузукі віртуозно зігрант для всіх гостей заходу відомі і популярні пісні «Η Φραγκοσυριανή», «Ο χορός του Σάκαινα».


Камерний хор «Moravski» — хор названий на честь видатного хорового диригента України Павла Муравського, володар Гран-прі міського конкурсу творчих колективів м. Києва (2020). Художня керівниця хору Олена Радько — лауреатка міжнародних конкурсів, випускниця Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського. Хористи фантастично виконали понтійську народну пісню «Της Τρίχας το Γεφύρι"


Дякуємо усім хто прийшов і усім хто нас підтримує. Чекаємо наступних заходах!



0 переглядів0 коментарів
bottom of page