top of page
Новини: Blog2
Пошук
  • Enotita

Слово Вселенського Патріарха Варфоломія до представників грецької діаспори в Україні



Блаженніший Митрополите Київський та всієї України кір Епіфаніє,

Високопреосвященні та Преосвященні брати,


Благословенні греки України,


Любі та вельми бажані діти нашої Мірності,


З великою радістю і зворушенням я звертаюся до греків у Києві, які є втіленням та продовженням довгої та яскравої історії присутності, доброго свідчення, широкого сприяння суспільному життю, а також вірності традиціям грецької мови та життєздатним Вселенським цінностям, якими наділив цивілізацію давньогрецький дух і які становлять навічне надбання людства.


У церковній мові та богослов’ї термін «еллінізм» пов’язаний із так званим «охристиянізованим еллінізмом», який утворився в результаті зустрічі та сполучення християнства та грецької культури, і який по праву назвали «дивом» у царині духу. Внаслідок цього сполучення збільшилися розміри й одного, й іншого, та чітко проявилася їхня цінність як фундаменту нової вселенської цивілізації/культури.


Немає сенсу, звісно, згадувати, що «похрещений еллінізм» по суті є такі культурні ідеали, як пропозиція сенсу життя та свободи, поза будь-яким поняттям націоналізму. Не випадковим є те, що на основі цих ідеалів Православна місія з повагою поставилася до культурної ідентичності та мови охристиянізованих народів, а єдиною метою мала передати правду про оновлення у Христі світу та людини, яка послужила джерелом натхнення для розвитку та піднесення особливої культури відповідних суспільств.

Ми захоплюємося, любі діти у Господі, багатовіковою плодоносною присутністю еллінізму тут у гідному співіснуванні з місцевим народом. В Херсонесі у Криму, у Тавриді давніх греків та в Ператеї візантійців перші сліди грецької присутності датуються 7-им століттям до н. е. Такі міста, як Ольвія, Пантикапей, Німфеум, Феодосія, Херсонес, Фанагорія є кількома доказами осяяння та важливості еллінізму тут. Про присутність та значення візантійського еллінізму говорити не має сенсу, оскільки Собор Святої Софії був збудований за зразком храму у Константинополі і є позачасовим мовчазним, але водночас промовистим свідком.


У подальші століття еллінізму в Україні доведеться пройти «вогонь та воду» (Псал. 65:12), пізнати володарів, які змінювали один одного, занепад давніх осередків, розквіт, та ослаблення. Греки стануть видатними та відомими членами знаних братств. Греки після переселення з Кримського півострова відновлять процвітаючі громади в Києві, в Одесі, в інших містах, і, звісно у цілому місті однойменному до імені непорочної Богородиці Марії, славетному Маріуполі, у прибережних регіонах Азовського моря. І не лише назва Маріуполь показує побожність та відданість греків України Церкві та шанованим традиціям Роду, але й велика кількість храмів місцевих етнічних греків, довкола яких згуртується важливий духовний та культурний рух. Проте, любі діти, еллінізм – це не лише минуле.


Еллінізм означає теперішнє та переважно майбутнє. Сьогодні не існує державних обмежень та складнощів минулого, і грецькі громади, попри справжні та довготривалі проблеми, продовжують жити та творити з повною відданістю рідній землі та отриманому у спадок. Маріупольський державний університет гуманітарних наук становить найважливіший дослідницький та освітній центр вивчення та викладання грецької мови. Численні грецькі товариства функціонують на території України. Тож одним словом, Еллінізм в Україні – не є музейним експонатом, це жива присутність, процвітаюча дійсність.


А оскільки, як ми і сказали вище, еллінізму абсолютно чужими є націоналістичні та інші критерії, тому і ви є паствою очолюваної Блаженнішим Митрополитом Київським кір Епіфанієм Святішої Церкви України, так само як українці та україномовні Константинополя становлять відповідно паству Святої Великої Церкви Христової. Наша еклезіологія заснована на географічних принципах та керується критерієм наявності парафій, а не походженням мови чи культури. Усі православні, які проживають у межах однієї єпархії, Помісної Української церкви становлять виключно її паству, а не країн їхнього походження. Будь-яке інше прочитання чи, точніше, неправильне прочитання, цього фундаментального та важливого для Церкви принципу, веде до зайвого ускладнення, і головним чином до підміни Православної еклезіології.


Маючи канонічного захисника та пастиря всіх православних у Києві, Предстоятеля Святішої Церкви України Блаженнішого кір Епіфанія, ми радіємо та прославляємо ім’я Господа, який піклується як пастир про довірену йому паству без дискримінації, але з поважністю, любов’ю, розсудливістю та ніжною материнською любов’ю до всіх. Будучи біля нього і слідуючи вказівкам його добрих кліриків та співробітників, ви можете вільно розвивати традиції, звичаї та звички відповідно до вашого походження.


Любі діти, ми, помилувані Богом, щоб бути спадкоємцями та носіями ікуменічності грецьких ідеалів, як важливого елемента нашої православної ідентичності, ми маємо велику відповідальність служити та зберігати незмінними у ході часу ідеали Роду, тобто любов до ближнього, мир, солідарність, гостинність, толерантність, відкритість до відмінного. Закликаємо і вас в межах сучасної мультикультурності у багатьох церковних та релігійних середовищах зберігати без ушкоджень те, що ми отримали від предків, незабутню, мораль та культуру ромейськості (грецькості) і як належним чином повторював до своїх найближчих соратників незабутній фотограф та журналіст Ніколаос Мангінас: «Румей – це грек у 24 карати».


Православну віру та грецьку мову нашу культивуйте, діти у Господі, усім вашим єством, докладаючи зусиль зі священною старанністю та істинною любов’ю. Грецька, окрім того, що це мовна вісь культури, це «материнська мова християнськості». Завдяки їй здійснилося «чудо» патристичного богослов’я, яке, як уже зазначалося, становить віху не лише в історії Церкви, але для поступу світової культури. Не забувайте ніколи слова великого поета Одисеаса Елітиса що наша мова є не лише засобом спілкування, але і «носієм моральних цінностей».


Отже, любі чада, торуйте шлях у мирі! Будьте завжди певними, що у Царгороді ми молимося за вас та за всі душі православних християн, за мир у світі та твердість святих Божої Церкви. Передайте вашим рідним благословення та материнську любов Константинопольської Церкви Матері, а Бог любові нехай буде вашим помічником у вашому житті!

38 переглядів0 коментарів
bottom of page