top of page
Новини: Blog2
Пошук
  • Enotita

Святкуємо день рідної мови - "Вай, си глоса-му румеку! Мово ти моя румейська!"


До Міжнародного дня рідної мови "Енотіта" провела захід, присвячений мові і культурі надазовських греків “Вай, си глоса-му румеку! Мово ти моя румейська!”


Румейська мова — одна з двох рідних мов греків, які компактно проживають на півдні Донецької області. Цією мовою, яка сформувалася у добу раннього середньовіччя на теренах Візантії, історично розмовляли греки Криму, які в кінці XVIII століття були переселені у Надазов’я. Сьогодні румейська мова знаходиться під загрозою зникнення.


Нашою подією ми хотіли привернути увагу до мови та культури греків Надазов’я й ще раз підкреслити необхідність збереження культурно-лінгвістичного різноманіття України.

Ансамбль народної музики греків Надазов'я "Охтрас"
Ансамбль народної музики греків Надазов'я "Охтрас"

На заході всі присутні мали можливість почути традиційні пісні румейською мовою у виконанні фольклорного ансамблю «Охтрас», у складі Богдана Самка, Миколи Шамлі, Миколи Качекана. Артисти зіграли прекрасну музику і подарували чудовий настрій. Окремо дякуємо Федерації грецьких товариств України за сприяння приїзду артистів з Донецької області!




На нашому святі пройшла презентація колисковою румейською мовою. Композиція ""Ту мурфуцку-м, сопа, тьмить" була записана у виконанні Світлани Плечак в рамках проєкту «Рідна колисанка». Проєкт реалізувався за підтримки Інклюзивне мистецтво = програма Українського культурного фонду. Дякуємо Жерліциній Юлії, керівнику громадської організації 'Вулик ідей' за ідею і співпрацю в записі колискової румейськоі мовою.


Румейські смаколики

Маргарита Араджионі провела цікаву презентацію про обряди надазовських греків - як святкували весілля, хрестини, народження дітей. Гості мали можливість поспілкуватися з носіями мови, дізнатись більше про історію та культуру греків України, продегустувати страви традиційної кухні.


Дякуємо усім присутнім та тим, хто допомагав.

Ас васил‘евун румей!

7 переглядів0 коментарів
bottom of page