top of page
Новини: Blog2
Пошук
  • Enotita

Пригоди греків з Пелепоннесу в Києві

Оновлено: 8 лист. 2019 р.


Виступ танцювального колективу "Пірос"

Греки люблять святкування, а національні свята займають особливе місце в календарі кожного року. Цього року Київ святкував «День Охі» по-особливому разом з численною групою гостей з Греції.


На запрошення Еллінського братства «Енотіта» та його голови Ніни Плечак у Київ приїхали представники культурної та благодійної організації греко-української дружби "Фарос" (Патри, Греція) та делегація (18 людей) з культурної асоціації "Пірос" (Аліссеон, Греція) з власним танцювальним колективом. Танцювальний колектив «Пірос» під керівництвом хореографа Янніса Топаліса підкорив міжнародні конкурси та фестивалі з народних грецьких танців у 4 країнах та здійснив більше 65 виступів з 2016 року.


Через танець, танцювальний колектив «Пірос» ділиться традиціями та культурою Греції. Але про танці згодом, адже наші гості не лише приїхали танцювати.


Перед початком виступів гості з Греції змогли ближче познайомитись з Україною і відвідати святі місця – Собор св.Софії, Києво-Печерську Лавру, історичні пам’ятки Києва, зокрема і напряму пов’язані з греками – як от будинок Іпсіланті, дзвіницю церкви святої Катерини на Подолі та інші.

Під час своїх відвідин Києва разом з головою «Енотіти» учасники делегації зустрілись з новопризначеним послом Греції паном Борнабосом.


Зустріч у КМДА

З метою сприяння налагодженню дружніх стосунків між Україною та Грецією, відбулася також зустріч в Департаменті культури Київською міської державної адміністрації. На зустрічі були присутні президент культурної та благодійної організації греко-української дружби "Фарос" - пан Міхаліс Родопулос, радник мера м.Алісеон, голова культурної асоціації "Пірос" - пан Дімітріс Барбуніс і голова Еллінського братства "Енотіта" Ніна Плечак. Разом з з представниками Департаменту культури КМДІ обговорили перспективи розвитку культурного та туристичного напрямку між Києвом та містом Патри. Представники делегації з Греції висловили вдячність грецькому товариству «Енотіта» та Департаменту Культури КМДА за надану гостинність та в знак вдячності запросили групу дітей з 10 чоловік (із зони ООС) на безкоштовну поїздку за культурною програмою до міста Патри в Греції.


Танцювальний колектив встиг провести одразу декілька майстер-класів. В межах розвитку україно-грецької співпраці, «Енотіта» та 'Пірос' з танцювальний колективом за запрошенням пані Мирослави Вертюк, заввіділлом фольклору Музей Івана Гончара, провели майстер-клас грецьких танців для учнів Хотівського навчального закладу. Святкування «Дня Охі» почалось з майстер-класу для учнів київської школи №94 «Еллада», де діти поглиблено вивчають новогрецьку мову.


Янніс Топаліс з школярами

Дорослі теж не залишились без майстер-класу. Янніс Топаліс з колективом провели заняття для всіх охочих у приміщенні Музею Івана Гончара. Кожен мав нагоду станцювати традиційні грецькі танці, поспілкуватися з гостями з Греції.


Ну а головною подією поїздки став святковий концерт присвячений Дню «Охі», який пройшов у серці столиці на Хрещатику в приміщенні колонного залу КМДА.


Концерт відкрили діти з грецького театру "Енотіта". Художній керівник театру Лілі Куцафтис поставила театралізовану сценку за ідеєю Анни Еверс, присвячену "Дню Охі". Продовжили свято школярі спеціалізованої школи № 94 «Еллада» з піснею "Греція ніколи не помре!". Музичною окрасою свята стали лауреати міжнародних конкурсів Ольга Рябова – скрипка, Ірина Польова – альт та Микола Чикаренко – фортепіано, з композицією Σουλτανί Γεγκιάχ, а також співробітник Посольства Грецї Спірос Кондоніс, який зіграв на бузукі усіма улюблені «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΚΑΙΝΑ» та «Тο ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας».

Зірками вечора і всіма очікуваним гостями звісно став танцювальний ансамбль "Пірос", який продемонстрував київській публіці 10 традиційних грецьких танців Західного та Центрального регіонів Греції.

Гості після концерту розповіли про свої враження.



Міхаліс Родопулос - голова організації греко-української дружби "Фарос": «Моє серце розтануло, а душа наповнилася радістю. Я не тільки грек, а й українець. Люблю Україну як свою другу Батьківщину, борюся за цю Батьківщину, тому що я познайомився з багатьма людьми. Це люди, що люблять Грецію»


Дімітріс Барбуніс - голова товариста "Пірос" (Аліссеон): «Ми дуже горді, зворушені та враженні від тієї любові людей, українського народу та любові греків України, які знаходяться в Києві і дуже тепло нас зустріли й прийняли з першого дня. Сьогодні на святі «Дня Охі» було дуже хвилююче, тому що греки України були щасливі, вони шанують традиції, думають про Грецію, люблять її. Це греки – патріоти, але й українці наші друзі-брати були сьогодні тут присутніми та аплодували цьому великому святу.”


Гості запросили танцювальний колектив Енотіти приїхати влітку на заходи «Піроса» в Грецію, і пообіцяли в майбутньому повернутись до «чудової України і гарного Києва».


Дякуємо нашим партнерам за сприяння і допомогу в організації заходів на честь свята, популяризації грецької культури та організації побуту грецької делегації


На святковому концерті до "Дня Охі"

60 переглядів0 коментарів
bottom of page