top of page
Новини: Blog2
Пошук
  • Enotita

Кіно про греків Надазов'я: завершились зйомки першого фільму румейською мовою

Оновлено: 24 серп. 2021 р.


Наша організація давно організовує різні проекти на підтримку збереження традиційної культури греків України. Однією з мов греків України є румейська - діалект грецької мови на якій говорять в селах Надазов΄я.

В наслідок десятиліть русифікації та асиміляції румейська мова має все менше і менше носіїв та є у списку загрожених мов ЮНЕСКО.


Наприкінці минулого року у нас з'явилась ідея зняти документальний фільм про греків-румеїв на їх мові, таким чином звернути увагу на потребу її збереження та популяризації, а також розповісти про сучасне життя греків-румеїв.


Завдяки співпраці з Livingston Production і фінансуванню Суспільного телебачення ця ідея втілюється в життя.


В липні ми завершили зйомки повнометражного документального фільму про життя греків у селах Надазов'я. Зйомочний процес проходив у Малоянісолі, Нікольському, Сартані, Ялті та інших локаціях в степах Надазов'я. Усі діалоги та розмови героїв у фільмі будуть румейською мовою, зокрема її малоянісольким, ялтинським та сартанським діалектом. Наразі триває процес монтажу, дубляжу, створення субтитрів. Орієнтовна дата прем'єри очікується восени.


Фільм можна буде побачити по телебаченню на каналах Суспільного та зокрема UA:Донбас. Крім того фільм буде доступний на Youtube та соцмережах Суспільного телебачення.

Крім телеформату, окремо планується виробництво фестивальної версії фільму, яка буде відрізнятись від телевізійної версії.


Режисер фільму - Андрій Максюта; оператор - Тимофій Орел; автор ідеї, консультант, пошук героїв - Антон Савіді (Енотіта).





39 переглядів0 коментарів
bottom of page