top of page
Новини: Blog2
Пошук
  • Enotita

Грецька освіта в Києві


Усе розпочалося у 1990 році, коли в Києві було засноване Київське міське товариство греків, біля витоків якого стояли Хачик Ілля Пантелейович, Соколова Рената Анатоліївна, Ліпіріді Дмитро Панайотович та Цуцаріна Аніта Іванівна. Одним з 19 напрямків роботи товариства було вивчення та популярізація грецької мови та культурної спадщини Еллади.


У 1992 році за ініціативи першого Посла Республіки Греція в Україні пана Васіліоса Пацікакіса, українських елліністів та філелленів Клименко Ніни Федорівни, Пономарьова Олександра Даниловича, Ліпіріді Дмитра Панайотовича, Пряхіна Юрія Дмитровича, Чернухіна Євгена Костянтиновича та за підтримки директорки школи № 94 Євдомашко Алли Марківни в самому серці Києва, у Старокиївському районі, було відкрито перший клас з вивченням новогрецької мови.


Про таке раніше можна було лише мріяти! Знайшлися ентузіасти цієї важливої справи: Макарова Людмила, Шкурова Олена, Угринович Олег, Немиря Максим та ін., які почали викладати новогрецьку мову в школі. Завдяки підтримці Посольства Республіки Греція в Україні, професора Салонікського університету ім. Аристотеля пана Фотіадіса та Берлінського товариства греків були обладнані кабінети новогрецької мови. Брати Бардіс, які на той час навчалися в Київському політехнічному університеті, доклали багато зусиль для забезпечення школи грецькою літературою. За сприяння Посольства Республіки Греція в Україні на навчання до Греції було відправлено вчителів Сабадаш Тамару Іванівну та Косюк Ларису Володимирівну, які і дотепер викладають новогрецьку мову та знайомлять дітей з історичною та культурною спадщиною грецького народу.



Поступово школа стає перлиною грецьких товариств міста Києва, а її учні – учасниками всіх значущих заходів київських греків, присвячених національним святам Греції. Грецькі делегації під час перебування в столиці України обов’язково відвідували школу, спілкувалися з учнями та ще більше стимулювали їх до вивчення мови.


Велику увагу та допомогу в організації вивчення новогрецької мови в СШ № 94 надавали Координатори з питань освіти Панайотіс Коціоніс та Грамматула Бадзіу. У 1996 році школі № 94 був наданий статус «Спеціалізована школа з поглибленим вивченням іноземних мов» та назва «Еллада».



За сприянням Міністерства освіти та релігії Греції, Посольства Греції в Україні, Центру «Чорного моря», мецената Пантелеймона Бумбураса (БО «Фонд Бумбураса) в школі було обладнано три класи сучасними засобами інформаційно-комунікативних технологій, що дозволяло організовувати більш цікавий навчальний процес з використанням інноваційних форм та методів викладання. Вчителі Л. Косюк та Т. Сабадаш розповідають:


«У школі багато уваги приділяється пропагуванню грецьких традицій, проводяться національні свята, організовуються цікаві заходи та зустрічі з відомими особистостями та колективами з Греції.

За ініціативи Федерації грецьких товариств України та за фінансової підтримки Міністерства освіти та релігії Греції та Генерального Секретаріату у справах греків, що мешкають за кордоном, вчителі новогрецької мови школи мають змогу підвищувати свою кваліфікацію в університетах Греції та Маріуполя. І це дає свої результати.


Кожного року учні школи не лише беруть участь у конкурсах, фестивалях, олімпіадах з новогрецької мови та культури греків, які щороку організовує і проводить у Маріуполі Федерація грецьких товариств України, а й систематично посідають призові місця. Високий рівень знань з мови та літератури Греції вихованці школи демонструють і в олімпіадах, організованих з 2014 року на державному рівні, фінальний етап яких проводиться в Києві.


Влітку діти школи відпочивають і спілкуються зі своїми однолітками в кращих таборах Греції, знайомляться з історичними та архітектурними пам’ятками.

Суттєву допомогу в забезпеченні навчального процесу з новогрецької мови навчально-методичними комплектами здійснює ФГТУ.

Останні роки школі фінансово допомагає БО «Фонд Бумбураса» на чолі з паном Пантелеймоном Бумбурасом. За сприяння Фонду нам вдалося відремонтувати хол школи, який був у критичному стані, придбати національні грецькі костюми для нашого хореографічного колективу, безкоштовно оздоровити учнів, які мають успіхи у вивченні новогрецької мови, на о. Лемнос (Республіка Греція)».



З 1998 року на базі СШ №94 «Еллада» Еллінське братство греків «Енотіта» вже протягом 22 років на постійній основі проводить факультативні заняття з вивчення новогрецької мови для дорослих та дітей. В різний час викладачами були Наталія Косенко, Вікторія Федорова, Євген Чернухін, Вікторія Нікіфорова та Лариса Косюк.



У 2005 році у Києві з’являється ще один навчальний заклад з вивченням новогрецької мови і культури греків. Вчителька новогрецької Лілія Лещенко розповідає:


«Викладання новогрецької мови в НВК “Потенціал” розпочалося у 2005 році. Поштовхом до цього стала участь наших вихованців у грі “Модель ООН”, яким випала нагода представляти Грецію. Після того відбулася зустріч директора школи Малішевської Алли Петрівни з послом Греції в Україні паном Панайотісом Гумасом й з’явилася ідея організувати класи з вивчення новогрецької, як другої іноземної. Ця важлива подія співпала з періодом створення Гімназії й міцно закарбувалася в історії нашої школи.


Великий внесок в те, щоб вивчення саме цієї мови в нашій гімназії закріпилося на офіційному рівні, зробили пані Алла Малішевська та Грамматула Бадзіу, Координатор з питань освіти у Посольстві Греції в Україні. Пані Грамматула допомагала організувати всю роботу та певний час сама проводила уроки. Згодом почали працювати й українські вчителі. Учні почали брати участь у Всеукраїнській олімпіаді з новогрецької мови, історії та культури Греції, що традиційно кожен рік проводить в Маріуполі (Донецька область) Федерація грецьких товариств України. А влітку завжди була можливість відвідати далеку, але таку близьку Грецію, почути “живу” мову та познайомитися з новими друзями. Зараз новогрецьку мову вивчають 404 учнів з 5 по 9 класи, як ІІ іноземну та 92 учня – факультативно. Викладаю її я та Марина Тимощук.


Не можна вивчати іноземну мову і не торкатися історії та культури країни, мову якої вивчаєш. В гімназії впродовж навчального року проводиться багато подій, присвячених національним святам Греції. Вже традиційним став літній мовний табір, де можуть взяти участь учні та учениці п’ятих класів та вже в невимушеній атмосфері зануритися в “грецьке життя”.


Ще одна гарна традиція склалася в нашому закладі: вітати дипломатичну місію Греції з Різдвяними святами. Діти не тільки самі знайомляться з грецькими традиціями, але й греків знайомлять з українськими. Впродовж всіх років Федерація грецьких товариств України підтримувала розвиток новогрецької мови в гімназії, допомагала з підручниками та навчальною літературою, а також заохочувала брати участь в різних конкурсах. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю».



У 2017 році завдяки підтримці голови БО «Фонд Бумбураса» новогрецьку мову починають вивчати і вихованці Спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 139 з поглибленим вивченням математики Шевченківського району міста Києва. Директорка навчального закладу Оксана Усенко розповідає:


«Вже четвертий рік поспіль, починаючи з 2017 року, завдяки Пантелеймону Бумбурасу та його Фонду, учні школи вивчають новогрецьку мову та займаються у гуртку грецького танцю. А розпочалося все з подорожі до Греції на острів Лемнос у липні 2017 року, яку організував та оплатив Пантелеймон Васильович Бумбурас. Це була благодійна (безкоштовна) подорож для 15 учнів (які вивчали новогрецьку мову) та 2 керівників. Під час подорожі учні побачили красоту грецької стародавньої історії, познайомилися з доброзичливим грецьким народом, долучились до грецьких традиційних свят, мали можливість спробувати смачну грецьку кухню. Учні були в захваті від екскурсій, майстер-класів з верхової їзди, гончарства. Незабутніми були уроки з новогрецької мови, які проводили грецькі викладачі у класах грецької школи та уроків грецьких танців від професійних фахівців Греції. І, звичайно, казкова блакить Егейського моря, теплі промінчики сонечка, якими діти насолоджувались щодня.


У липні 2018 року діти знову здійснили подорож до Греції. Цього разу це була мальовнича місцевість Olimpiaki Akti. Екскурсії: Метеори – Лутраки – Салоніки та відпочинок на березі Егейського моря залишили теплі спогади у серці кожного учня. Після цієї подорожі до вивчення новогрецької мови приєдналося чимало учнів. Якщо на початковому етапі новогрецьку вивчали 20 учнів, то сьогодні вже 118. За сприянням Фонду та Федерації грецьких товариств України навчальний процес з новогрецької забезпечено підручниками, зошитами та дидактичними матеріалами, що сприяє якісному викладанню мови.


Фонд також підтримує і вчителів новогрецької мови: Гаврилюк Т.В., Колесник К.В., Галалу Т. М., Макарову Л. П., Романенко О. П. та інших. Завдяки їхній любові до культури ї історії Греції, наші учні із задоволенням відвідують заняття з новогрецької мови. З 2019 року на заняттях з новогрецької мови у кожному класі і групі присутні носії мови – грекі за походженням Нікос і Вангеліс. Дуже цікаві уроки проходять за їх участю.


Щира подяка за підтримку освітнього процесу Пантелеймону Бумбурасу і Посольству Греції в Україні, особлива подяка заступнику Голови Місії Посольства Грецької Республіки в Україні пану Алексанросу Будурісу. У 2019 році школа підписала договір про співпрацю з Українською недільною школою при Асоціації української діаспори в Греції «Українсько-Грецька Думка» та приєдналася до дослідно-експериментальної роботи всеукраїнського рівня: «Впровадження структурно-функціональної моделі забезпечення комплексної підтримки україномовної освіти за кордоном у 2019-2029 роках та договір з початковою школою № 50 м. Афіни (Греція). Це надало змогу учням, які вивчають новогрецьку мову, ще більше заглибитися у знайомство з Грецією, поглиблено вивчати мову та подорожувати. Результатом вивчення новогрецької мови є те, що вже третій рік поспіль випускники СШ №139 м. Києва вступають до найкращих вишів Греції для навчання».


Слід зазначити, що завдяки Пантелеймону Васильовичу Бумбурасу було покращено матеріально-технічну базу школи: придбано апаратуру для актової зали, зроблено капітальний ремонт класу новогрецької мови, обладнано його сучасними технічними засобами навчання та шкільними меблями.


Голова Київського товариства «Енотіта» Ніна Плечак доповнює:

«У 2018 році для членів товариства «Енотіта» був створений speak-up клуб з носієм мови Олександрою Георгіаду, яка, на жаль, повернулася до Греції. Протягом останніх 3-х років члени товариства мають можливість щовівторка вивчати новогрецьку мову завдяки ініціативі Лілії Лещенко та Анастасії Шаповаленко.





Для нас, етнічних греків України, одним із головних завдань є збереження Надазовської культури і мови (урумської та румейської). Завдяки ініціативі Олександра Рибалка та Костянтина Новосильного був створений проєкт «Маріупольські уруми і румеї». У рамках цього проєкту Олександр презентував в Україні акцію «Урумська наживо» і «Румейська наживо», метою якої є популяризація давніх мов Надазовських греків, насамперед серед грецької молоді. Були видані інформаційно-промоційні ліфлети мовами Надазовських греків. Також на постійній основі проходять культурно-освітні заходи та зустрічі, на які запрошуються носії мови, творчі Надазовські діячі та колективи.


Хотіли особливо виділити і подякувати пану Послу Греції в Україні Василіосу Борновасу та заступнику Голови Місії Посольства Грецької Республіки в Україні пану Александросу Будурісу за прекрасну ініціативу щодо відкриття в загальноосвітніх школах Києва нових класів з вивчення новогрецької мови.


А також Савенку Андрію Олександровичу, доценту кафедри загального мовознавства, класичної філології і неоелліністікі, директору Центру елліністичних досліджень та грецької культури ім. О.Білецького, за активну участь у житті греків України.


Сьогодні в Києві грецьку мову можна вивчати не тільки у школах, а і у вишах: Київському національному університеті ім. Т.Г.Шевченка (Кафедра загального мовознавства, класичної філології та неоелліністики) та Київському національному лінгвістичному університеті (Кафедра романської і новогрецької філології та перекладу). Ми хочемо подякувати всім нашим викладачам, які допомагали і допомагають досягати нових висот у вивченні новогрецької мови».


За ініціативи Еллінського братства «Енотіта» та за сприянням Уфімцевої Світлани у 2019 році новогрецьку мову в Києві почали викладати факультативно і у суспільно-гуманітарній гімназії НВК «Домінанта» (м. Київ). У посвяті учнів даного закладу загальної середньої освіти у гімназисти взяв участь заступник Голови Місії Посольства Грецької Республіки в Україні пан Александрос Будуріс.

Матеріал підготовлено Оленою Добра за сприянням Ніни Плечак (голова Еллінське братство «Енотіта»), Лариси Косюк (учителька новогрецької мови СШ № 94), Лілії Лещенко (учителька новогрецької мови гімназії «Потенціал»), Оксани Усенко (директорка СШ № 139).


Оригінал публікації: https://uagreeks.com/archives/7427

57 переглядів0 коментарів
bottom of page