top of page
Новини: Blog2
Пошук
  • Enotita

Грецька операція НКВC 1937. День пам'яті


15 грудня - день пам’яті жертв пам’яті жертв «Грецької операції НКВС». У цей день українські греки вшановують пам’ять репресованих радянськими каральними органами впродовж 1937-1938-го років.


У цей день у Києві наше товариство "Енотіта" провело захід присвячений роковинам початку «Грецької операції НКВС».


Грецька спільнота в Україні спиралася на потужну культурну традицію й разом з іншими розвиненими національними спільнотами ставала на заваді побудові суспільства «радянських людей». 12 грудня 1937-го вийшла директива №50215 НКВС, яка дала поштовх «Грецькій операції». Арешти пройшли в усіх місцях компактного проживання греків, зокрема в Криму, Одеській, Донецькій області, Харкові та Києві. За оцінками істориків, в межах операції були заарештовані від 7600 до 9400 осіб, здебільшого чоловіки. Більшість заарештованих невдовзі була розстріляна, решта – отримали 10 років ГУЛАГу.


Особиста історія про репресованих родичів
Особиста історія про репресованих родичів

Під час заходу наші спікери, зокрема Афіна Хаджинова розповіла про передумови, наслідки цієї трагедії для греків України. В результаті операції була ліквідована еліта української грецької меншини. Були закриті Маріупольський грецький театр, Маріупольський грецький педагогічний технікум, грецькі національні школи, грецька газета і журнал, видавництво і типографія. Удару було завдано по цілісному національному організму, невід’ємній складовій української історії та культури. Під час сталінського терору, в ході так званої «Грецької операції НКВС» всі досягнення та надбання української елінізації, як і всіх інших національно-культурних перетворень в республіці, було знищено. Наслідки політичних переслідувань проти грецького етносу залишили величезний негативний відбиток на розвитку грецької громади і її культури в Україні та всьому колишньому СРСР.



На заході був продемонтрований документальний фільм про “Грецьку операцію НКВС” "Хвилі - Кύματα".


"Хвилі" - документальний фільм студії «ZMIST». "Хвиля" - це таємна назва репресивної операції 1938-1939 рр. радянської влади проти греків Приазовя. В результаті неї загинули тисячі українських греків. Але, нажаль, це не перша і не остання хвиля знищення цього народу. Спочатку - Російська Імперія, згодом - Радянська Росія, а зараз - Російська Федерація, яка розвязала війну на території України. В епіцентрі якої знову опинилися греки.


Члени нашого товариства поділились особистими історіями про репресованих родичів. Конкретний приклад дає можливість показати дуже документально як відбувались репресії і як це впливало на родини, дітей, матерів.





Ігор Кулик, директор Галузевого державного архіву Український інститут національної пам'яті, розповів як самостійно можна знайти інформацію про репресованих родичів в архівах, адже багато людей досі навіть не знають про обставини арештів чи про навіть існування репресованих в родині.


В кінці заходу відбувалась дискусія запрошених гостей і виступ Ігора Ходжаніязова з виконанням традиційних грецьких композицій.


13 переглядів0 коментарів
bottom of page